Endometriose

1 op de 10 vrouwen heeft endometriose, maar de ziekte blijft onderbelicht

Organisaties en artsen wereldwijd vragen daarom meer aandacht voor de pijnlijke ziekte die tot onvruchtbaarheid kan leiden. De Vlaamse vzw Behind Endo (Stories) wil endometriose een gezicht geven en deelt deze maand elke dag een foto en het verhaal van iemand met endometriose.

Wat is endometriose?

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen. De meest frequente lokalisaties zijn alle organen in het vrouwelijke bekken zoals de baarmoeder, eileiders, eierstokken, blaas, dikke darm, buikvlies, maar ook achter het buikvlies zoals op de urineleiders (ureter), de bekkenzenuwen en diep tussen de vagina en de dikke darm. Zeer uitzonderlijk wordt endometriose teruggevonden in het bovenste deel van de buikholte, in de longen of zelfs in de hersenen.
De vele lokalisaties en de verschillende dieptes waarmee endometriose in de weefsels kan ingroeien, maakt dat de symptomen bij elke persoon verschillend kunnen zijn. Bovendien gaan endometrioseletsels bloeden, net zoals het baarmoederslijmvlies tijdens de maandstonden. De bloedingen rond de endometriose spots geven op zich weer aanleiding tot een reactie in de omliggende weefsels.

Door de weefselreactie ontstaat littekenvorming in de weefsels en vergroeiingen met omliggende structuren zoals darm- en buikvlies. Deze veranderingen in weefselstructuur veroorzaken de pijn van endometriose. Indien er endometrioseletsels aanwezig zijn in de eierstokken, gaat het bloed vanuit de endometriosehaarden zich opstapelen in de eierstok zelf. Zo worden de zogenaamde chocolade-cysten (endometrioma’s) gevormd. Deze kunnen soms zo groot worden als een tennisbal.

Hoewel een endometrioseletsel gevormd wordt door goedaardig weefsel (baarmoederslijmvlies), kan het de omliggende weefsels toch ‘ingroeien’, net zoals kwaadaardig weefsel dit zou doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de dikke darm of de blaas ingroeien en aanleiding geven tot bloedverlies via de ontlasting of het urineren.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, waaronder:

  1. Pijnmedicatie: pijnstillers kunnen de pijn verminderen, maar behandelen de onderliggende aandoening niet.
  2. Hormoontherapie: hormoonbehandeling kan helpen de groei van het weefsel te verminderen en de symptomen te verlichten.
  3. Laparoscopie: een operatie waarbij een kleine camera wordt ingebracht om het weefsel te verwijderen.
  4. Hysterectomie: een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Dit kan nodig zijn als de endometriose ernstig is en niet reageert op andere behandelingen.

Recente studies hebben aangetoond dat ook Indiba radiofrequente therapie kan helpen om de zwellingen te verminderen, de ontsteking af te remmen en de pijn en druk op het aangetaste weefsel te verlichten.

Wat is Indiba activ?

Indiba Activ is een innovatieve behandeling die kan helpen bij het verminderen van bekkenbodemproblemen. De behandeling maakt gebruik van gepatenteerde technologie om radiofrequente energie over te brengen in het weefsel van het bekkengebied, waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de regeneratie van de weefsels wordt bevorderd. Indiba Activ kan worden gebruikt als een aanvullende behandeling voor bekkenbodemproblemen, omdat het kan helpen om de spieren in het bekkengebied te versterken en te herstellen. De behandeling is niet-invasief en pijnloos, en wordt uitgevoerd door een getrainde fysiotherapeut.

Tijdens de behandeling worden speciale elektroden gebruikt om de radiofrequente energie af te geven aan het bekkengebied. De energie wordt geabsorbeerd door de weefsels, waardoor de temperatuur van de spieren en bloedvaten in het bekkengebied wordt verhoogd. Dit stimuleert de bloedcirculatie en de regeneratie van de weefsels, waardoor de spieren sterker en gezonder worden. Het aantal behandelingen dat nodig is, varieert afhankelijk van de ernst van de bekkenbodemproblemen en de individuele behoeften van elke patiënt. Over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​reeks behandelingen te ondergaan om de beste resultaten te bereiken.

Indiba Activ heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele bekkenbodemtherapieën. Het kan bijvoorbeeld effectiever zijn omdat het de spieren van binnenuit behandelt, in plaats van alleen van buitenaf. Bovendien is het minder tijdrovend en minder belastend voor de patiënt, omdat het niet vereist dat ze zelf oefeningen doen.

Studies Indiba Activ mbt chronisch bekkenpijnsyndroom en case study mbt endometriale poliepen en ovariële endometrioma

  • Carralero-Martí-2021-Efficacy of capacitive resistive monopolar radiofrequency in the physiotherapeutic treatment of chronic pelvic pain syndrome – link studie
  • Efficacy of capacitive resistive monopolar radiofrequency in the physiotherapeutic treatment of chronic pelvic painsyndrome – link studie
  • Case study – The effect of RF in the treatment of pathologies of the female reproductive system: Endometrial polyps and ovarian endometrioma – author Beatriz Herranz Banos – link studie

meer over Indiba Activ

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.