DX Focus: Een toestel dat het bindweefsel respecteert

Voor de behandeling van fibrose of littekenverklevingen heeft de fysiotherapeut verschillende behandelopties tot zijn beschikking. Maar de behandeling is niet altijd eenvoudig uit te voeren en kan pijnlijk zijn voor de patiënt.

Onder de huid zijn de evenwichten in de trek- en druksterksystemen in onder andere het bindweefsel delicaat. Het is dus cruciaal voor de fysiotherapeut om ze zo goed mogelijk te respecteren voor een betere genezing en een zo volledig mogelijke herstelbalans. Het eenvoudig vastpakken van een huidplooi, meer of minder stevig, om de weefselmobiliteit te herstellen, kan problematisch worden door de druk die de vingers uitoefenen om een vastzittende huidplooi, een vezelig fascia, of een reeds gespannen gebied door een uitgerekte positie waarop de beoefenaar wil ingrijpen, vast te pakken. Het gebruik van technologie is dan waardevol om het weefsel zachtjes en pijnloos te behandelen.

Traumatologie sportive

 

Het belang van de Starvac-technologie

Dit Cellulaire Stretching©-toestel is gebaseerd op de combinatie van 3 rollen: 2 perifere rollen en een interne rol, gecombineerd met zuigkracht (negatieve druk). Ze stellen in staat om tegelijkertijd 2 weefselplooien van verschillende vormen en dieptes te mobiliseren. Het voordeel is om een negatieve druk en een positieve verticale druk te combineren, om tegelijkertijd 2 verschillende huidplooien te mobiliseren. De eerste, kleiner, heeft een oppervlakkige werking, terwijl de tweede een diepgaande werking heeft. Dit alles in één beweging, zonder de weefsels samen te drukken.

“De druk in de behandelkop is instelbaar en moet worden aangepast aan de kwaliteit van de vastgepakte huid, het beoogde effect en de gewenste dieptewerking. De instellingen zijn dus afhankelijk van het behandelde gebied en de pathologie: een lymfoedeem, traumatisch oedeem, een recente brandwondlitteken of een sterk en zeer hechtende fibroos weefsel.

 

De DXfocus kan worden gebruikt om tal van pathologieën in de praktijk van de fysiotherapeut te behandelen: littekens natuurlijk, maar ook lumbalgieën, algodystrofie, Achilles-tendinopathieën…

In dit laatste geval maakt het mogelijk om “de peesschede via negatieve druk op de uitgestrekte pees vast te pakken en de glijvlakken tussen de pees en de schede opnieuw op te starten. Het herstelt de flexibiliteit van het betrokken weefsel”.

Het is ook nuttig om spanningen in de trapeziusspieren, de schouderbladfixatoren en de nekspieren te verminderen. In traumatologie “voorkomt vroegtijdige mobilisatie van een litteken verklevingen. In een eerste fase werken we rond het litteken en dan erop als het genezingsproces voldoende ver gevorderd is.”

Tot slot, “de mobilisatie van de periarticulaire fascia maakt een zachte herstel van de gewrichtsamplitude mogelijk, door te werken op het grensbereik van de amplitude en het combineren met actieve of geholpen actieve mobilisaties”.

Gemakkelijk te gebruiken

De DX Focus heeft nog een voordeel: het is gemakkelijk te gebruiken en snel op te zetten. De instellingen zijn gemakkelijk toegankelijk. De fysiotherapeut zal vertrouwen op behandelprotocollen die hij zal aanpassen aan de behoeften van elke patiënt.

Daarnaast zijn er verschillende behandelkoppen beschikbaar voor een effectieve en doeltreffende behandeling van het te behandelen gebied.

 

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.