Wetenschappelijke evidentie achter BFR – Blood Flow Restriction therapie

Fysiologie, toepassing en richtlijnen voor implementatie

Blood Flow Restriction (BFR) is een opkomende methode in de revalidatie die gebruikmaakt van een tourniquet om de arteriële instroom te verminderen en de veneuze uitstroom af te sluiten tijdens weerstandstraining of oefening. Aanvankelijk werd deze techniek gezien als een middel om spierontwikkeling te bevorderen. Echter, een dieper begrip van de fysiologische voordelen en werkingsmechanismen heeft geleid tot innovatieve klinische toepassingen. BFR biedt een manier om de belasting op de gewrichten te verminderen zonder concessies te doen aan de verbeteringen in kracht. Voor personen die postoperatief zijn, geblesseerd zijn of beperkt zijn in belasting, versnelt BFR het herstel en voorkomt het spieratrofie. Bovendien groeit het bewijs dat suggereert dat BFR de cardiovasculaire fitheid verbetert en pijn vermindert.

In deze blog werpen we een licht op de fysiologie en het bewijs achter verschillende toepassingen van BFR, met speciale aandacht voor postoperatieve revalidatie. Hoewel er nog veel te ontdekken valt, is het duidelijk dat BFR-therapie spierhypertrofie stimuleert door een synergistische reactie op metabolische stress en mechanische spanning, met bijkomende voordelen voor cardiovasculaire fitheid en pijnverlichting. De ontwikkeling van nieuwe vormen van BFR en uitbreidingen in toepassingen bij postoperatieve patiënten en atleten beloven een versneld herstel.

Wetenschappelijk bewijs

De afgelopen jaren heeft Blood Flow Restriction therapie (BFR-therapie), een gecontroleerde vorm van vasculaire occlusie gecombineerd met weerstandstraining of oefening, aanzienlijke vooruitgang geboekt. Oorspronkelijk kreeg deze revalidatiemethode erkenning vanwege het gebruik ervan bij gewonde militairen met volumetrisch spierverlies en ledemaatbehoudsituaties. Echter, de toepassingen ervan hebben zich uitgebreid naar diverse gebieden, waaronder reguliere krachttraining, postoperatieve revalidatie en preventie van spieratrofie.

Nieuwere klinisch toegepaste varianten omvatten BFR in combinatie met aerobe oefening, passieve toepassing (BFR zonder actieve oefening) en neuromusculaire stimulatie. Met de groeiende bekendheid van BFR is ook de kennis over het fysiologische werkingsmechanisme ervan toegenomen. Dit heeft diverse voordelen aan het licht gebracht, niet alleen op het gebied van spiergroei, maar ook met betrekking tot verbeteringen in spieruithoudingsvermogen, cardiovasculaire fitheid, pijnvermindering en botdichtheid.

Fysiologie/Werkingsmechanisme

Voordat we ons verdiepen in de praktische toepassingen en richtlijnen voor het implementeren van Blood flow restriction therapie (BFR), is het cruciaal om het werkingsmechanisme ervan te begrijpen. Hoewel verschillende mechanismen theoretisch zijn voorgesteld, wordt momenteel aangenomen dat de combinatie van metabole stress door vasculaire occlusie en mechanische spanning door weerstandstraining of oefening synergetisch bijdraagt aan toegenomen spierhypertrofie en kracht.

Op cellulair niveau zijn metabolieten, hormonale veranderingen, cel-naar-cel-signalering, celzwelling en intracellulaire signaalpaden allemaal betrokken. Metabolieten, die tijdens lichaamsbeweging accumuleren en bekend zijn als bemiddelaars van spierhypertrofie, worden versterkt door de relatieve ischemische en hypoxische omstandigheden gecreëerd door BFR. Deze omstandigheden zouden perifere vermoeidheid induceren, wat resulteert in een grotere rekrutering van motorische eenheden. Opvallend is dat BFR onder lage belastingen vergelijkbare rekrutering vertoont als zware weerstandstraining.

Bovendien worden onder BFR-omstandigheden type II snel samentrekkende spiervezels, normaal gesproken alleen gerekruteerd bij hogere intensiteit, geactiveerd bij lagere belastingen. Dit verklaart de toegenomen spierhypertrofie bij lage belastingen met BFR in vergelijking met vergelijkbare lage belastingsoefeningen zonder BFR. Interessant genoeg beperkt de grotere rekrutering van motorische eenheden zich niet tot spieren distaal van het occlusiegebied. Bij BFR van zowel de bovenste als onderste extremiteiten is aangetoond dat meer proximale spiergroepen een grotere mate van rekrutering ervaren, wat wordt toegeschreven aan de vroege vermoeidheid van synchrone spiergroepen distaal van de occlusieplaats. Dit heeft belangrijke implicaties voor het gebruik van BFR na procedures of blessures waarbij een tourniquet niet proximaal kan worden aangebracht.

Suprafysiologische voordelen van BFR-oefening kunnen ook deels worden verklaard door de proliferatie van satellietcellen, multipotente cellen binnen het spierbindweefsel die verantwoordelijk zijn voor spiergroei en regeneratie. Hoewel satellietcellen oorspronkelijk alleen werden geactiveerd bij hoge weerstandstraining, neemt hun proliferatie zelfs toe onder lage belastingen met BFR, met bijbehorende toenames in spiereiwitsynthese, myonucleaire inhoud, myofibergrootte en spierkracht.

De fysiologische aanpassingen die tijdens en na BFR worden waargenomen, worden ook bemiddeld door verschillende opmerkelijke cel-signaleringstrajecten. De stimulatie van eiwitvertaling via het mechanistische doelwit van het rapamycine-pad, cruciaal bij spiereiwitsynthese en hypertrofie, lijkt een fundamentele rol te spelen in de effecten van BFR. Tegelijkertijd is aangetoond dat myostatine, een negatieve regulator van spiergroei en een promotor van spierfibrose, na BFR afneemt. Hoewel de exacte bijdrage van elk mechanisme mogelijk nog niet volledig wordt begrepen, biedt het beschikbare bewijs waardevol inzicht dat zal bijdragen aan verder onderzoek om revalidatie-inspanningen te optimaliseren.

Toepassingen

In de eerste toepassingen van BFR werd het voornamelijk ingezet om spiergroei te stimuleren. Naarmate het potentieel ervan bekend werd, zijn de toepassingen en indicaties echter aanzienlijk uitgebreid. Huidige vormen van BFR omvatten onder andere BFR met lage belasting weerstandstraining, aerobe oefening, passieve BFR en neuromusculaire stimulatie. Deze modaliteiten zijn uitvoerig bestudeerd bij diverse demografische subgroepen, waaronder atleten en niet-atleten, gezonde en geblesseerde personen, preoperatieve en postoperatieve patiënten, en zowel jonge als oudere individuen.

Verreweg de meest voorkomende vorm van BFR is de weerstandsoefening met lage belasting (BFR-RE), waarbij meerdere systematische reviews en meta-analyses de superieure voordelen ervan aantonen. BFR-RE met lage belasting blijkt op meerdere fronten uitmuntend te zijn, waaronder het opbouwen van spierkracht en omvang, in vergelijking met geïsoleerde lage belasting weerstandstraining, en vergelijkbaar met alleen zware weerstandstraining. Hoewel BFR-RE met lage belasting mogelijk niet per se superieur is aan zware weerstandstraining qua spierkracht, maakt de mogelijkheid om met minder mechanische belasting op de gewrichten met een grotere frequentie te trainen het breed toepasbaar, met name bij postoperatieve, geblesseerde, hartrevalidatiepatiënten, atleten in het seizoen en oudere personen.

Om beknopte, praktische aanbevelingen te geven voor het bereiken van spierhypertrofie met BFR-RE, wordt aanbevolen om 20% tot 40% van het 1-rep maximaal te gebruiken in combinatie met BFR-manchetdrukken ingesteld tussen 40% en 80% van de druk voor ledemaatafsluiting (LOP). Vier sets herhalingen (30, 15, 15, 15) worden het meest gebruikt in de praktijk en produceren gunstige aanpassingen die worden opgemerkt bij BFR. Over het algemeen wordt rust tussen sets van 30 tot 60 seconden aanbevolen, met zorg dat langere periodes en intermitterend BFR (het verlichten van de manchetdruk tussen sets) de stress voor aanpassing kunnen beperken. Twee tot drie BFR-sessies per week worden aanbevolen, in lijn met aanbevelingen voor skeletspierhypertrofie bij standaard weerstandstraining van 2 tot 4 keer per week. Een agressievere aanpak, inclusief tweemaal daags BFR-trainen, kan een redelijke optie zijn om het herstel te versnellen in de vroege revalidatieperiode na een blessure of operatie.

Een cruciale parameter voor het terugbrengen van patiënten naar activiteit of sport is de verbetering en het behoud van hun aerobe fitheid. De postoperatieve periode kan de aerobe capaciteit ernstig verminderen, en bij gehospitaliseerde of oudere personen kan dit onderdeel van de fysieke gezondheid cruciaal zijn voor functioneel herstel. Onderzoek naar BFR met aerobe oefening (BFR-AE) is beperkter in vergelijking met weerstandstraining, maar parameters van aerobe fitheid, zoals absolute en relatieve zuurstofopname (VO2), samen met de oefentijd tot uitputting, hebben allemaal aangetoond te verbeteren in vergelijking met controlegroepen die standaardtraining kregen. Bovendien hebben laag-intensieve oefeningen in combinatie met BFR vergelijkbare aanzienlijke verbeteringen in VO2 en kracht laten zien, zelfs bij al zeer getrainde atleten. Hoewel vaak wordt aangenomen dat een drempel van 50% VO2 moet worden bereikt om de aerobe capaciteit te verbeteren, kan een klinisch protocol voor BFR-AE van 40% van het maximale VO2 (of wandelen op ongeveer 2-4 mijl per uur) gedurende slechts 15 tot 20 minuten vergelijkbare effecten bereiken over een periode van 2 tot 6 weken. Deze effecten worden verondersteld te worden bemiddeld door een afname van de veneuze terugkeer, gecompenseerd door verhogingen van de hartslag, wat leidt tot aanpassingen aan het effectieve venster voor aerobe aanpassing. Hoewel niet noodzakelijkerwijs de belangrijkste focus van BFR-AE, zijn verbeteringen in kracht, spieromvang, glycogeensamenstelling, capillaire vezeldichtheid en functionele metingen, zoals de timed-up-and-go en stoel-zit-naar-sta-techniek, ook opgemerkt in verschillende studies.

Hoewel de voordelen van BFR en lichaamsbeweging als het meest gunstig worden beschouwd wanneer ze samen worden toegepast, is aangetoond dat het positieve effect van BFR ook aanwezig is in afwezigheid van lichaamsbeweging. Voor individuen in de postoperatieve periode, geïmmobiliseerd, gegipst of opgenomen in het ziekenhuis, vertegenwoordigt BFR alleen een potentieel middel om disuse-atrofie te voorkomen. Een systematische review van 3 studies bij niet-gewichtdragende of geïmmobiliseerde individuen (1 na reconstructie van de voorste kruisband [ACLR] en 2 voor korte gipsimmobilisatie en niet-gewichtdragende status bij gezonde individuen) toonde aan dat BFR verminderingen in kniekoppel verminderde en disuse-atrofie voorkwam. De conclusies van de review zelf waren echter beperkt vanwege het hoge risico op vertekening in elk van de studies. Een andere studie die keek naar intensive care-patiënten in coma die BFR kregen met passieve mobilisatie, waarbij de contralaterale ledemaat als controle diende, toonde aan dat BFR een effectieve manier was om spierafbraak van het dijbeen te verminderen. Over de studies die keken naar alleen BFR en met passieve beweging, zijn echter grote drukbereiken toegepast zonder relatieve referentienummers zoals LOP, wat de standaardisatie en generaliseerbaarheid van de bevindingen beperkt. Desondanks lijkt het erop dat hoge drukken (70%-100% LOP) een sterkere stimulus bieden om atrofie te voorkomen, terwijl het meest gangbare protocol in deze scenario’s 5 minuten BFR is, gevolgd door 3 minuten reperfusie, gedurende 3 tot 4 cycli, een of twee keer per dag gedurende 1 tot 8 weken.

Een ander opkomend interessegebied omvat het gebruik van BFR met neuromusculaire stimulatie. Neuromusculaire stimulatie wordt vaak gebruikt in de vroege postoperatieve periode en als onderhouds-/preventieve therapie in trainingsruimtes voor universitaire en professionele atleten. Voorlopig bewijs suggereert dat het effect van deze therapie, die onbelaste, isometrische contracties biedt, mogelijk wordt versterkt door BFR. Met verder onderzoek zou dit nuttig kunnen blijken als aanvulling in de vroege herstelperiode na knieoperaties, waar beheersing van de quadriceps vaak een beperkende factor is in de revalidatieprogressie.

Postoperatieve Revalidatie

Het is goed gedocumenteerd dat atrofie snel optreedt na chirurgie en/of immobilisatie, met aanzienlijke gevolgen voor herstel, algemene functie en het risico op herhaald letsel. Bij gezonde, niet-chirurgische patiënten resulteerde alleen immobilisatie al in een 7% afname van de spieromvang van de quadriceps na 7 dagen. In het geval van knieoperaties was de atrofie zelfs groter, tot wel 33% na 3 weken. De voordelen van lage belasting (of geen belasting) BFR zijn bijzonder geschikt voor deze populatie, gezien de verbetering van het behoud van skeletspier, verminderde spierschade na inspanning, hypoalgesie en verminderde mechanische stress op de gewrichten.

BFR wordt onderzocht na zowel boven- als onderste extremiteitschirurgie, met specifieke aandacht voor voorste kruisbandreconstructie (ACLR). Verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met uiteenlopende postoperatieve protocollen hebben variërende resultaten waargenomen, maar het lijkt erop dat BFR met lage belasting, toegepast binnen de eerste paar weken na de operatie, effectief is bij het verbeteren van spieromvang en -kracht in vergelijking met standaard revalidatie. Recente studies tonen ook verbeteringen aan in door de patiënt gerapporteerde knie-specifieke uitkomsten, evenals verminderde kniepijn en effusies vergeleken met standaard revalidatie. Hoewel het grootste deel van het onderzoek zich richt op het verminderen van acuut spierverlies, heeft BFR ook voordelen laten zien bij meer chronische postoperatieve tekorten. Bij personen met ernstige chronische dijspierzwakte na een knieoperatie nam de meerderheid significant toe in kracht na slechts 9 BFR-sessies. Bovendien bleek uit één onderzoek dat patiënten gemiddeld 5 jaar na ACLR met milde aanhoudende quadriceps-deficiënties baat hadden bij BFR. Een literatuuroverzicht benadrukte echter dat metingen van spieromvang en/of kracht beperkte waarde hebben bij het beoordelen van de voordelen voor de functionaliteit. Een andere relevante beperking is het gebrek aan studies naar BFR bij ACLR met autografts afkomstig van het extensor mechanisme, zoals de quadricepspees of de knieschijfpees. Dit is belangrijk omdat de quadriceps-spier mogelijk gevoeliger is voor atrofie in deze gevallen, wat de potentiële voordelen van BFR zou kunnen vergroten.

Hoewel het voorschrijven van BFR na ACLR effectief is gebleken, kan BFR ook gerechtvaardigd zijn in gevallen van langdurige niet-gewichtdragende/immobilisatie (bijv. meniscusreparatie, meniscustransplantatie, procedures voor gewrichtskraakbeen, osteotomie), meervoudige ligamentreconstructies of bij personen met langdurige en therapieresistente atrofie. Verder klinisch bewijs is nodig voordat BFR routinematig wordt aanbevolen, van arthroscopie tot artroplastie.

Veiligheidsoverwegingen

Hoewel het opmerkelijk is om de invloed van wetenschappelijk bewijs op sportprestaties te zien, is enige voorzichtigheid geboden gezien de risico’s verbonden aan onjuist gebruik van BFR. Dit is met name het geval waarin druk wordt toegepast via minder nauwkeurige methoden dan pneumatische tourniquets met gekalibreerde drukken.

Tijdelijke tintelingen, blauwe plekken en spierpijn kunnen allemaal optreden na routinematig gebruik van BFR, maar ernstige nadelige gebeurtenissen, waaronder rabdomyolyse, langdurige pijn en syncope, kunnen voortvloeien uit onjuist gebruik, overbelasting of bij personen die niet gezond genoeg zijn voor matige of intense lichamelijke activiteit.

Ten slotte, hoewel bloedstolsels vaak werden genoemd als een risico in vroegere studies en discussies over BFR, is er geen bewijs voor een verhoogd risico op trombo-embolische gebeurtenissen . Sterker nog, het tegenovergestelde zou zelfs waar kunnen zijn, waarbij BFR een beschermend effect biedt tegen dergelijke gebeurtenissen, gezien de stimulatie van het fibrinolytische systeem. Ondanks deze punten lijkt de implementatie van BFR, binnen consensusrichtlijnen, het risico op nadelige gebeurtenissen niet meer te vergroten dan bij standaard oefenmodaliteiten.

Conclusies

BFR-therapie stimuleert spierhypertrofie via een synergistische respons op metabole stress en mechanische spanning, met aanvullende voordelen voor de cardiovasculaire conditie en pijn. Nieuwe vormen van BFR en uitbreiding van toepassingen bij postoperatieve patiënten en atleten beloven een versneld herstel.

 

Bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8811521/

Referenties:

References

1. Formiga M.F., Fay R., Hutchinson S., et al. Effect of aerobic exercise training with and without blood flow restriction on aerobic capacity in healthy young adults: A systematic review with meta-analysis. Int J Sports Phys Ther. 2020;15:175–187. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
2. Hughes L., Patterson S.D. The effect of blood flow restriction exercise on exercise-induced hypoalgesia and endogenous opioid and endocannabinoid mechanisms of pain modulation. J Appl Physiol. 2020;128:914–924. [PubMed[Google Scholar]
3. Lambert B., Hedt C.A., Jack R.A., et al. Blood flow restriction therapy preserves whole limb bone and muscle following ACL reconstruction. Orthop J Sports Med. 2019;7(3 suppl 2) 2325967119S0019. [Google Scholar]
4. Goto K., Ishii N., Kizuka T., Takamatsu K. The impact of metabolic stress on hormonal responses and muscular adaptations. Med Sci Sports Exerc. 2005;37:955–963. [PubMed[Google Scholar]
5. Suga T., Okita K., Morita N., et al. Intramuscular metabolism during low-intensity resistance exercise with blood flow restriction. J Appl Physiol. 2009;106:1119–1124. [PubMed[Google Scholar]
6. Takarada Y, Nakamura Y, Aruga S, Onda T, Miyazaki S, Ishii N. Rapid increase in plasma growth hormone after low-intensity resistance exercise with vascular occlusion. J Appl Physiol2000;88:61-65. [PubMed]
7. Schoenfeld B.J. The mechanisms of muscle hypertrophy and their application to resistance training. J Strength Cond Res. 2010;24:2857–2872. [PubMed[Google Scholar]
8. Zou K., Meador B.M., Johnson B., et al. The α 7 β 1 -integrin increases muscle hypertrophy following multiple bouts of eccentric exercise. J Appl Physiol. 2011;111:1134–1141. [PubMed[Google Scholar]
9. Tatsumi R., Liu X., Pulido A., et al. Satellite cell activation in stretched skeletal muscle and the role of nitric oxide and hepatocyte growth factor. Am J Physiol Cell Physiol. 2006;290:C1487–C1494. [PubMed[Google Scholar]
10. Reeves G.V., Kraemer R.R., Hollander D.B., et al. Comparison of hormone responses following light resistance exercise with partial vascular occlusion and moderately difficult resistance exercise without occlusion. J Appl Physiol. 2006;101:1616–1622. [PubMed[Google Scholar]
11. Fry C.S., Glynn E.L., Drummond M.J., et al. Blood flow restriction exercise stimulates mTORC1 signaling and muscle protein synthesis in older men. J Appl Physiol. 2010;108:1199–1209. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
12. Fujita S., Abe T., Drummond M.J., et al. Blood flow restriction during low-intensity resistance exercise increases S6K1 phosphorylation and muscle protein synthesis. J Appl Physiol. 2007;103:903–910. [PubMed[Google Scholar]
13. Laurentino G.C., Ugrinowitsch C., Roschel H., et al. Strength training with blood flow restriction diminishes myostatin gene expression. Med Sci Sports Exerc. 2012;44:406–412. [PubMed[Google Scholar]
14. Hwang P.S., Willoughby D.S. Mechanisms behind blood flow–restricted training and its effect toward muscle growth. J Strength Cond Res. 2019;33:S167–S179. [PubMed[Google Scholar]
15. Jessee M.B., Mattocks K.T., Buckner S.L., et al. Mechanisms of blood flow restriction: The new testament. Tech Orthop. 2018;33:72–79. [Google Scholar]
16. Wernbom M., Apro W., Paulsen G., Nilsen T.S., Blomstrand E., Raastad T. Acute low-load resistance exercise with and without blood flow restriction increased protein signalling and number of satellite cells in human skeletal muscle. Eur J Appl Physiol. 2013;113:2953–2965. [PubMed[Google Scholar]
17. Takarada Y., Sato Y., Ishii N. Effects of resistance exercise combined with vascular occlusion on muscle function in athletes. Eur J Appl Physiol. 2002;86:308–314. [PubMed[Google Scholar]
18. Yasuda T., Brechue W.F., Fujita T., Shirakawa J., Sato Y., Abe T. Muscle activation during low-intensity muscle contractions with restricted blood flow. J Sports Sci. 2009;27:479–489. [PubMed[Google Scholar]
19. Bowman E.N., Elshaar R., Milligan H., et al. Upper-extremity blood flow restriction: The proximal, distal, and contralateral effects—a randomized controlled trial. J Shoulder Elbow Surg. 2020;29:1267–1274. [PubMed[Google Scholar]
20. Dankel S.J., Jessee M.B., Abe T., Loenneke J.P. The effects of blood flow restriction on upper-body musculature located distal and proximal to applied pressure. Sports Med. 2016;46:23–33. [PubMed[Google Scholar]
21. Lambert B., Hedt C., Daum J., et al. Blood flow restriction training for the shoulder: A case for proximal benefit. Am J Sports Med. 2021;49:2716–2728. [PubMed[Google Scholar]
22. Yasuda T., Fujita S., Ogasawara R., Sato Y., Abe T. Effects of low-intensity bench press training with restricted arm muscle blood flow on chest muscle hypertrophy: A pilot study. Clin Physiol Funct Imaging. 2010;30:338–343. [PubMed[Google Scholar]
23. Yasuda T., Fujita T., Miyagi Y., et al. Electromyographic responses of arm and chest muscle during bench press exercise with and without KAATSU. Int J KAATSU Training Res. 2006;2:15–18. [Google Scholar]
24. Nielsen J.L., Aagaard P., Bech R.D., et al. Proliferation of myogenic stem cells in human skeletal muscle in response to low-load resistance training with blood flow restriction: Elevation of myogenic stem cells with blood flow restricted exercise. J Appl Physiol. 2012;590:4351–4361. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
25. Bjørnsen T., Wernbom M., Løvstad A., et al. Delayed myonuclear addition, myofiber hypertrophy, and increases in strength with high-frequency low-load blood flow restricted training to volitional failure. J Appl Physiol. 2019;126:578–592. [PubMed[Google Scholar]
26. Baar K., Esser K. Phosphorylation of p70S6k correlates with increased skeletal muscle mass following resistance exercise. Am J Physiol Cell Physiol. 1999;276:C120–C127. [PubMed[Google Scholar]
27. Bodine S.C., Stitt T.N., Gonzalez M., et al. Akt/mTOR pathway is a crucial regulator of skeletal muscle hypertrophy and can prevent muscle atrophy in vivo. Nat Cell Biol. 2001;3:1014–1019. [PubMed[Google Scholar]
28. Reynolds T.H., Bodine S.C., Lawrence J.C. Control of Ser2448 phosphorylation in the mammalian target of rapamycin by insulin and skeletal muscle load. J Biol Chem. 2002;277:17657–17662. [PubMed[Google Scholar]
29. Kawada S., Ishii N. Skeletal muscle hypertrophy after chronic restriction of venous blood flow in rats. Med Sci Sports Exerc. 2005;37:1144–1150. [PubMed[Google Scholar]
30. Drummond M.J., Fujita S., Takashi A., Dreyer H.C., Volpi E., Rasmussen B.B. Human muscle gene expression following resistance exercise and blood flow restriction. Med Sci Sports Exerc. 2008;40:691–698. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
31. Hughes L., Paton B., Rosenblatt B., Gissane C., Patterson S.D. Blood flow restriction training in clinical musculoskeletal rehabilitation: A systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2017;51:1003–1011. [PubMed[Google Scholar]
32. Centner C., Wiegel P., Gollhofer A., König D. Effects of blood flow restriction training on muscular strength and hypertrophy in older individuals: A systematic review and meta-analysis. Sports Med. 2019;49:95–108. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
33. Slysz J., Stultz J., Burr J.F. The efficacy of blood flow restricted exercise: A systematic review & meta-analysis. J Sci Med Sport. 2016;19:669–675. [PubMed[Google Scholar]
34. Lixandrão M.E., Ugrinowitsch C., Berton R., et al. Magnitude of muscle strength and mass adaptations between high-load resistance training versus low-load resistance training associated with blood-flow restriction: A systematic review and meta-analysis. Sports Med. 2018;48:361–378. [PubMed[Google Scholar]
35. Patterson S.D., Hughes L., Warmington S., et al. Blood flow restriction exercise: considerations of methodology, application, and safety. Front Physiol. 2019;10:533. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
36. Abe T., Fujita S., Nakajima T., et al. Effects of low-intensity cycle training with restricted leg blood flow on thigh muscle volume and VO2MAX in young men. J Sports Sci Med. 2010;9:452–458. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
37. Held S., Behringer M., Donath L. Low intensity rowing with blood flow restriction over 5 weeks increases V̇O2max in elite rowers: A randomized controlled trial. J Sci Med Sport. 2020;23:304–308. [PubMed[Google Scholar]
38. Ursprung W., Smith J.D. The effects of blood flow restriction training on VO2Max and 1.5 mile run performance. Int J Exerc Sci Conf Proc. 2017;2:108. [Google Scholar]
39. Park S., Kim J.K., Choi H.M., Kim H.G., Beekley M.D., Nho H. Increase in maximal oxygen uptake following 2-week walk training with blood flow occlusion in athletes. Eur J Appl Physiol. 2010;109:591–600. [PubMed[Google Scholar]
40. Abe T., Kearns C.F., Sato Y. Muscle size and strength are increased following walk training with restricted venous blood flow from the leg muscle, Kaatsu-walk training. J Appl Physiol. 2006;100:1460–1466. [PubMed[Google Scholar]
41. Sundberg C.J., Eiken O., Nygren A., Kaijser L. Effects of ischaemic training on local aerobic muscle performance in man. Acta Physiol Scand. 1993;148:13–19. [PubMed[Google Scholar]
42. de Oliveira M.F.M., Caputo F., Corvino R.B., Denadai B.S. Short-term low-intensity blood flow restricted interval training improves both aerobic fitness and muscle strength: Functional gains and short-term training. Scand J Med Sci Sports. 2016;26:1017–1025. [PubMed[Google Scholar]
43. Cerqueira M.S., Do Nascimento J.D.S., Maciel D.G., Barboza J.A.M., De Brito Vieira W.H. Effects of blood flow restriction without additional exercise on strength reductions and muscular atrophy following immobilization: A systematic review. J Sport Health Sci. 2020;9:152–159. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
44. Natsume T., Ozaki H., Saito A.I., Abe T., Naito H. Effects of electrostimulation with blood flow restriction on muscle size and strength. Med Sci Sports Exerc. 2015;47:2621–2627. [PubMed[Google Scholar]
45. Lepley L.K. Deficits in quadriceps strength and patient-oriented outcomes at return to activity after ACL reconstruction: A review of the current literature. Sports Health. 2015;7:231–238. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
46. Shaw T., Williams M.T., Chipchase L.S. Do early quadriceps exercises affect the outcome of ACL reconstruction? A randomised controlled trial. Aust J Physiother. 2005;51:9–17. [PubMed[Google Scholar]
47. Chmielewski T.L., Wilk K.E., Snyder-Mackler L. Changes in weight-bearing following injury or surgical reconstruction of the ACL: Relationship to quadriceps strength and function. Gait Posture. 2002;16:87–95. [PubMed[Google Scholar]
48. Iversen E., Røstad V., Larmo A. Intermittent blood flow restriction does not reduce atrophy following anterior cruciate ligament reconstruction. J Sport Health Sci. 2016;5:115–118. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
49. Gerber J.P., Marcus R.L., Dibble L.E., LaStayo P.C. The use of eccentrically biased resistance exercise to mitigate muscle impairments following anterior cruciate ligament reconstruction: A short review. Sports Health. 2009;1:31–38. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
50. Kilroe S.P., Fulford J., Jackman S.R., Van Loon L.J.C., Wall B.T. Temporal muscle-specific disuse atrophy during one week of leg immobilization. Med Sci Sports Exerc. 2020;52:944–954. [PubMed[Google Scholar]
51. Loenneke J.P., Thiebaud R.S., Abe T. Does blood flow restriction result in skeletal muscle damage? A critical review of available evidence: Blood flow restriction. Scand J Med Sci Sports. 2014;24:e415–422. [PubMed[Google Scholar]
52. Song J.S., Spitz R.W., Yamada Y., et al. Exercise-induced hypoalgesia and pain reduction following blood flow restriction: A brief review. Physical Ther Sport. 2021;50:89–96. [PubMed[Google Scholar]
53. Lu Y., Patel B.H., Kym C., et al. Perioperative blood flow restriction rehabilitation in patients undergoing ACL reconstruction: A systematic review. Orthop J Sports Med. 2020;8 232596712090682. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
54. Hughes L., Patterson S.D., Haddad F., et al. Examination of the comfort and pain experienced with blood flow restriction training during post-surgery rehabilitation of anterior cruciate ligament reconstruction patients: A UK National Health Service trial. Phys Ther Sport. 2019;39:90–98. [PubMed[Google Scholar]
55. Hughes L., Rosenblatt B., Haddad F., et al. Comparing the effectiveness of blood flow restriction and traditional heavy load resistance training in the post-surgery rehabilitation of anterior cruciate ligament reconstruction patients: A UK National Health Service randomised controlled trial. Sports Med. 2019;49:1787–1805. [PubMed[Google Scholar]
56. Noyes F.R., Barber-Westin S.D., Sipes L. Blood flow restriction training can improve peak torque strength in chronic atrophic postoperative quadriceps and hamstrings muscles. Arthroscopy. 2021;37:2860–2869. [PubMed[Google Scholar]
57. Kilgas M.A., Lytle L.L.M., Drum S.N., Elmer S.J. Exercise with blood flow restriction to improve quadriceps function long after ACL reconstruction. Int J Sports Med. 2019;40:650–656. [PubMed[Google Scholar]
58. Caetano D., Oliveira C., Correia C., Barbosa P., Montes A., Carvalho P. Rehabilitation outcomes and parameters of blood flow restriction training in ACL injury: A scoping review. Phys Ther Sport. 2021;49:129–137. [PubMed[Google Scholar]
59. Brumitt J., Hutchison M.K., Kang D., et al. Blood flow restriction training for the rotator cuff: A randomized controlled trial. Int J Sports Physiol Perform. 2020;15:1175–1180. [PubMed[Google Scholar]
60. Tabata S., Suzuki Y., Azuma K., Matsumoto H. Rhabdomyolysis after performing blood flow restriction training: A case report. J Strength Cond Res. 2016;30:2064–2068. [PubMed[Google Scholar]
61. Nascimento D. da C., Petriz B., da Cunha Oliveira S., et al. Effects of blood flow restriction exercise on hemostasis: A systematic review of randomized and non-randomized trials. Int J Gen Med. 2019;12:91–100. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]
62. Jacobs E, Rolnick N, Wezenbeek E, Stroobant L, Capelleman R, Arnout N, Witvrouw E, Schuermans J. Investigating the autoregulation of applied blood flow restriction training pressures in healthy, physically active adults: an intervention study evaluating acute training responses and safety. Br J Sports Med. 2023 Jul;57(14):914-920. doi: 10.1136/bjsports-2022-106069. .https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36604156/
63. Pavlou K, Korakakis V, Whiteley R, Karagiannis C, Ploutarchou G, Savva C. The effects of upper body blood flow restriction training on muscles located proximal to the applied occlusive pressure: A systematic review with meta-analysis. PLoS One. 2023 Mar 23;18(3):e0283309. doi: 10.1371/journal.pone.0283309. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36952451/

 

 

 

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.