Dr. Stephan Swart over Myofasciale Diagnose en Therapie bij Orthopedische klachten

Interview door Prof. Dr. Karsten Knobloch

diagnostic du syndrome myofascial et de la thérapie des affections orthopédiques

Karsten Knobloch: Hoe beschrijf je myofasciale therapie?

Stephan Swart: Myofasciale therapie is een manuele en/of mechanisch ondersteunde osteopathische vorm van therapie waarbij het, na exacte manuele of apparatuurondersteunde analyse van het weefsel op onbalans, littekens, verklevingen of triggerpoints (TP), wordt getriggerd door selectieve mechanische manipulatie, waardoor de disfunctie wordt geëlimineerd. Manipulatie kan handmatig of met behulp van apparatuur worden uitgevoerd.

Karsten Knobloch: Hoe ben je bij myofasciale therapie terechtgekomen?

Stephan Swart: Conventionele medische behandelingen voor veel orthopedische en sportmedische ziektebeelden kunnen vaak frustrerend zijn als de primaire focus ligt op structurele oorzaken. Na de introductie van gerichte extracorporele schokgolftherapie (ESWT) in mijn praktijk in 2002, kwam de focus steeds meer te liggen op een holistische diagnostische en een therapeutische benadering. Om op deze weg verder te kunnen gaan heb ik vervolgens de opleiding tot osteopaat, FDM fasciatherapeut en als dry-needling triggerpoint therapeut gevolgd als onderdeel van de A en B diploma TCM opleiding en als Dorn-Hock therapeut. Tegelijkertijd werd vanaf 2005 het eerste radiale ESWT-systeem in de praktijk geïntegreerd. Als gevolg van deze verschillende diagnostische en therapeutische benaderingen werd een gestandaardiseerd therapeutisch concept ontwikkeld tijdens de dagelijkse praktijkroutine. Conventionele medische, structurele veranderingen en myofasciale disbalans worden beoordeeld op hun wederzijdse relevantie en resulteren in een concreet, patiëntspecifiek behandelplan. Dit holistische therapieconcept heeft myofasciale therapie tot een van de fundamenten van mijn orthopedisch werk gemaakt.

Karsten Knobloch: Wat is een triggerpoint en hoe maak je het zichtbaar?

Stephan Swart: Triggerpoints zijn kleine, gespannen gebieden van skeletspieren die worden veroorzaakt door verkeerd gebruik, overmatig gebruik, trauma en andere factoren. Ze veroorzaken lokale drukpijn en worden gekenmerkt door veranderde concentratie van neuropeptiden, verlaagde pH-waarden en zuurstofniveaus evenals veranderde dichtheidswaarden in vergelijking met de spieromgeving. Druk kan spontaan een zogenaamde verwezen pijn veroorzaken, een constante transmissiepijn, en als de behandeling succesvol is, is er een reactie op druk of op een naaldprikkel (dry needling) met een spiertrekkingsfenomeen (lokale twitch). Triggerpoints zijn vaak de oorzaak van acute of chronische myofasciale pijn. Triggerpoints kunnen door handmatige palpatie worden bepaald in termen van gevoeligheid bij palpatie, veranderde dichtheid en volume. Nieuwe echografische technologieën zoals shear wave elastography kunnen helpen bij het kwantificeren van de verhoogde stijfheid in de aangedane spier.

Karsten Knobloch: Hoe komen triggerpoints en acupunctuurpunten overeen in de context van TCM?

Stephan Swart: In mijn ervaring hebben de acupunctuurpunten die op meridianen zijn gerangschikt en de Ashi-punten van TCM heel vaak identieke lokalisaties. Chinese acupuncturisten vertrouwden op experiëntiële geneeskunde en feedback van patiënten om de meridiaan- en Ashi-punten te bepalen. Punten met positieve feedback van patiënten zijn zo therapiepunten geworden. De kennis over de lokalisatie van triggerpoints is op dezelfde manier ontwikkeld.

Karsten Knobloch: Je hebt een triggerpoint-tool ontwikkeld. Wat is dat?

Stephan Swart: Zoals reeds vermeld, resulteerden de aanvankelijke conventionele medische behandelingsstrategieën in mijn praktijk in de loop van de tijd in een holistische diagnostische en therapeutische benadering. Met behulp van het bestaande instrument van de gefocuste en radiale schokgolf enerzijds en de concepten osteopathie en fasciatherapie anderzijds, probeerden we beide benaderingen te combineren. Dit resulteerde in de ontwikkeling van speciale applicators voor schokgolfapparaten voor de behandeling van gelokaliseerde en uitgebreide myofasciale aandoeningen. De basis van een succesvolle myofasciale behandeling is, naast het mechanisch verwijderen van de spieronbalans, het elimineren van de triggerpoints, die op hun beurt hun precieze locatie vereisen.

Bestaande op apparatuur gebaseerde methoden zoals ultrageluid, elastografie of magnetische resonantie-elastografie zijn duur en worden niet veel gebruikt. Om een ​​mechanisch eenvoudig en gemakkelijk verkrijgbaar hulpmiddel te verkrijgen voor het lokaliseren van triggerpoints, heb ik verschillende procedures onderzocht op basis van de fysieke en biologische kenmerken van de triggerpoints. Kenmerken van triggerpoints zijn hun toegenomen volume en dichtheid met verhoogde gevoeligheid bij palpatie in vergelijking met de omringende spieren. Dit resulteerde in het idee om een ​​roterende roller te gebruiken die aan een handvat is bevestigd om met lichte druk over het weefsel te bewegen en om de doorbuiging van de roller over het in volume toegenomen gebied (TP) door palpatie te registreren (Fig. 1). Daarbij werden verschillende vormen, oppervlaktestructuren en hardheidsgraden van de rollen getest. Een elliptische rolvorm met een ribbel bleek ideaal.

Palpatory detection of trigger points with the TP tool

Figure 1: Palpatory detection of trigger points with the TP-TOOL (A), marking of the same (B) and myofascial trigger point shock wave therapy (C).

Karsten Knobloch: Hoe wordt de TP-TOOL® gebruikt?

Stephan Swart: Ik raad aan om twee tot drie keer longitudinaal langs de aangedane spiergroepen te bewegen en de locatie van het triggerpunt op de huid te markeren met een pen op de punten die zijn geïdentificeerd met behulp van het triggerpoint-instrument. Hierdoor kunnen grote oppervlakken snel worden onderzocht. Zo kan de TP-TOOL® ook gebruikt worden om de hoogte van pijnlijke facetgewrichten te lokaliseren.

Karsten Knobloch: Hoe ziet uw holistische diagnose- en therapieconcept eruit?

Stephan Swart: Na de diagnose en lokalisatie van de myofasciale triggerpoints zijn verschillende vormen van therapie mogelijk: Deze omvatten gerichte schokgolftherapie, radiale schokgolftherapie, bijvoorbeeld met fascia-applicators, en sinds voorjaar 2020 extracorporale magnetische transductie, EMTT . Deze EMTT maakt een zachte detonisatie van de spieren mogelijk.

Karsten Knobloch: Worden de kosten vergoed door de wettelijke zorgverzekeraars?

Stephan Swart: Myofasciale schokgolftherapie wordt in Duitsland niet gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekering. We bieden het aan onze patiënten aan als een individuele gezondheidsdienst (IGEL).

We waren verheugd om Prof. Dr. Karsten Knobloch en Dr. Stephan Swart te spreken over myofasciale diagnose en therapieconcepten.

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.