Radiale shockwave therapie bij de behandeling van spasticiteit

Radiale shockwave therapie (RSWT) wordt steeds vaker toegepast bij de behandeling van spasticiteit, een aandoening die wordt gekenmerkt door stijve en strakke spieren. Spasticiteit komt vaak voor bij patiënten met neurologische aandoeningen zoals een beroerte (CVA) of cerebrale parese (CP). RSWT heeft verschillende potentiële voordelen in het verminderen van spasticiteit en het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten. Hieronder wordt besproken hoe effectief deze therapie is volgens recent onderzoek en klinische praktijk.

Hoe Werkt Radiale Shockwave Therapie?

Radiale shockwave therapie maakt gebruik van hoogfrequente akoestische golven om mechanische stress op weefsels uit te oefenen. Dit leidt tot een aantal fysiologische reacties, zoals verbeterde doorbloeding, vermindering van ontsteking, en stimulatie van celregeneratie. Deze effecten kunnen bijdragen aan het verminderen van spasticiteit door de elasticiteit van de spieren te verbeteren en de spiertonus te verlagen.

Effectiviteit van RSWT bij Spasticiteit

Klinische Studies en Onderzoek

  1. Vermindering van Spasticiteit bij Beroertepatiënten:
    • Onderzoek van Manganotti et al. (2005): Deze studie toonde aan dat RSWT significant effectief was in het verminderen van spasticiteit bij patiënten die een beroerte hadden gehad. De spasticiteit in de pols- en vingerflexoren verminderde aanzienlijk na de behandeling, met een effect dat tot 12 weken aanhield.
    • Li et al. (2016): Deze studie bevestigde dat RSWT niet alleen spasticiteit verminderde, maar ook de functionele mobiliteit verbeterde bij patiënten met een beroerte.
  2. Behandeling van Spasticiteit bij Cerebrale Parese:
    • Gawad et al. (2015): Bij kinderen met spastische cerebrale parese werd een vermindering van de spiertonus en een verbetering van de gangwaarneming opgemerkt na behandeling met RSWT. Hun H-reflex, een maat voor spasticiteit, nam significant af.
    • Jia et al. (2020): Deze studie vond vergelijkbare resultaten bij kinderen met cerebrale parese, waarbij de spasticiteit in de onderste ledematen significant afnam na RSWT.
  3. Vergelijking met Andere Behandelmethoden:
    • RSWT is vaak vergeleken met traditionele methoden zoals botulinumtoxine-injecties en fysiotherapie. Recent onderzoek suggereert dat RSWT een vergelijkbaar, zo niet beter, effect heeft op het verminderen van spasticiteit, met minder bijwerkingen en een langere duur van het effect.

Voordelen van Radiale Shockwave Therapie

  1. Niet-Invasief: RSWT is een niet-invasieve behandeling, wat betekent dat er geen chirurgische ingrepen of injecties nodig zijn. Dit maakt het een veilige optie met minimale risico’s voor complicaties.
  2. Weinig Bijwerkingen: In tegenstelling tot medicamenteuze behandelingen, die vaak gepaard gaan met bijwerkingen, heeft RSWT over het algemeen weinig tot geen bijwerkingen.
  3. Duurzaam Effect: Onderzoeken tonen aan dat de effecten van RSWT op spasticiteit tot wel drie maanden kunnen aanhouden, wat betekent dat patiënten minder frequent behandelingen nodig hebben.
  4. Verbeterde Functionele Mobiliteit: Naast het verminderen van spasticiteit, verbetert RSWT ook de functionele mobiliteit en kwaliteit van leven voor patiënten, wat essentieel is voor hun dagelijkse activiteiten en autonomie.

Conclusie

De effectiviteit van radiale shockwave therapie bij de behandeling van spasticiteit is goed onderbouwd door verschillende klinische studies en onderzoek. Het biedt een veelbelovende, niet-invasieve behandelingsoptie met langdurige effecten en minimale bijwerkingen. RSWT kan een waardevolle aanvulling zijn op het behandelplan voor patiënten met spasticiteit als gevolg van neurologische aandoeningen zoals een beroerte of cerebrale parese.

Voor zorgverleners die op zoek zijn naar effectieve en veilige behandelmethoden voor spasticiteit, is RSWT een optie die sterk overwogen zou moeten worden. Met de groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat de effectiviteit en voordelen van deze therapie ondersteunt, kan RSWT een significante verbetering bieden in de levenskwaliteit van patiënten met spasticiteit.

Als je nog vragen hebt of meer informatie wilt over RSWT, neem contact op met ons.

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.