BFR training bij peesletsels

Blood Flow Restriction (BFR) training is een opkomende techniek in revalidatie en sportgeneeskunde, en wordt steeds populairder vanwege de voordelen voor spiergroei en herstel. Hoewel de effecten van BFR op spierhypertrofie goed gedocumenteerd zijn, rijst de vraag of de lage belastingen die gepaard gaan met BFR-training het risico op peesblessures kunnen verhogen door onvoldoende stimulatie van de bijbehorende pezen. Deze blogpost onderzoekt wat BFR-training inhoudt, de wetenschap erachter, en hoe het kan worden toegepast om de grootte en kracht van pezen te verbeteren, zowel voor revalidatie als voor algemene gezondheid.

Wat is Blood Flow Restriction (BFR) Training?

Bij blood flow restriction training wordt een manchet aangebracht op het proximale deel van een arm of been om de bloedstroom naar het betreffende ledemaat zowel veneus als arterieel te beperken. Deze vorm van training wordt vaak uitgevoerd tijdens weerstandsoefeningen met een lage intensiteit, meestal tussen 30-40% van het één-rep-maximum (1RM). Het doel is om een omgeving te creëren die lijkt op de effecten van intensieve trainingen (>65% 1RM), maar dan met aanzienlijk lagere belastingen. Dit kan helpen bij spierkracht en -groei zonder overmatige stress op het lichaam. Dit is vooral gunstig voor mensen die niet in staat zijn om zware gewichten te tillen vanwege leeftijd, letsel of postoperatieve revalidatie.

De Wetenschap Achter BFR Training

BFR-training werkt door een hypoxische (lage zuurstof) omgeving te creëren voor de betrokken spieren. Dit dwingt de spieren om harder te werken, zelfs tijdens lage intensiteitsoefeningen. Het combineren van hypoxie met spierspanning stimuleert spiereiwitsynthese, rekrutering van type II-spiervezels en celzwelling, wat allemaal belangrijke factoren zijn voor spiergroei en herstel.

Bovendien leidt BFR-training tot de accumulatie van metabolieten, zoals lactaat en waterstofion, die de productie van groeihormonen (Yinghao et al., 2021), stamcellen (Montgomery et al., 2019) en vasculaire endotheliale groeifactoren (Ferguson et al., 2018)) kunnen bevorderen. Dit alles kan bijdragen aan weefselherstel en -groei. BFR-training kan de belasting op spieren en pezen verminderen, waardoor het geschikt is voor zowel blessure- als postoperatieve revalidatie.

BFR-training bij peesletsels

Pezen, de taaie banden van vezelig bindweefsel die spieren met botten verbinden, vereisen een gebalanceerde benadering om gezond weefsel te versterken en beschadigd weefsel te genezen.  BFR-training heeft echter aangetoond de grootte en kracht van gezonde pezen (Vergara et al., 2023), tendinopathieën (Yow et al., 2018), en postoperatieve revalidatie (Gerber et al., 2004) te vergroten. Peesblessures, zoals tendinopathieën, genezen vaak langzaam vanwege een lage bloedtoevoer naar deze structuren. De huidige gedachte is dat beschadigd weefsel nooit volledig geneest, dus er moet nieuw weefsel worden gevormd rondom het beschadigde weefsel. (Docking & Cook, 2019) Hier ligt het potentieel van BFR-training om positief bij te dragen aan de peesgezondheid:

  • Verbeterde Collageensynthese: Onderzoek geeft aan dat BFR-therapie de synthese van collageen in pezen kan verhogen, wat essentieel is voor hun kracht en flexibiliteit. De stress veroorzaakt door de beperkte bloedstroom gevolgd door reperfusie wanneer de manchetten worden losgelaten (vrije stroom) kan collageenproductie in het peesweefsel stimuleren. Een juiste voeding speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de collageensynthese. (Baar, 2019)
  • Verminderde Belasting op Pezen: Omdat BFR-training kan worden uitgevoerd met lagere belastingen, kunnen individuen met zwakke of genezende pezen de spieren rondom de pees versterken zonder te veel stress erop te plaatsen. Dit is met name gunstig in de vroege stadia van peesrevalidatie, zowel postoperatief als tijdens het blessureproces.
  • Pijnmanagement: Er is bewijs dat BFR-training kan helpen bij het verminderen van pijnperceptie, wat een veelvoorkomend probleem is bij chronische tendinopathieën. Het exacte mechanisme is niet goed begrepen, maar wordt verondersteld te zijn gekoppeld aan de spiervermoeidheid veroorzaakt door BFR, die pijnsignalen die naar de hersenen worden gestuurd kan veranderen.

BFR cuffs for ACL injury

Implementatie van BFR-training bij Peesrevalidatie

Om BFR-training veilig in te passen in de context van peesgezondheid, is het cruciaal om een gestructureerde aanpak te volgen onder professionele begeleiding. Hier volgt een stapsgewijze handleiding over hoe te beginnen:

  • Consultatie met een zorgprofessional: Voordat u begint met een nieuw oefenregime, met name een waarbij BFR training betrokken is, is het essentieel om een zorgprofessional te raadplegen, zoals een fysiotherapeut of een sportarts gecertificeerd in BFR. Zij kunnen de nodige begeleiding bieden op basis van de specifieke peesproblematiek en de algehele gezondheid. Niet iedereen komt in aanmerking voor BFR op basis van het type blessure en de medische voorgeschiedenis van de persoon. Een juiste diagnose is nodig om de mate van de blessure te begrijpen en hoelang het herstelproces kan duren.
  • Juiste Apparatuur: Gebruik door de FDA vermelde BFR manchetten die zijn ontworpen voor dit type training. Deze BFR-manchetten bieden nauwkeurige controle over de hoeveelheid toegepaste druk via een gekalibreerde occlusiedruk berekening, wat zorgt voor veiligheid en effectiviteit.
  • Beginnen met lage intensiteit: Begin met oefeningen die een lage intensiteit hebben maar effectief zijn in het stimuleren van de spieren rondom de geblesseerde pees. Verhoog geleidelijk de intensiteit zoals getolereerd. Een goede techniek is het gebruik van isometrische contracties in de vroege stadia, drie keer per week.
  • Monitoring en aanpassing: Controleer regelmatig de reactie op BFR-training. Tekenen van extreme ongemakken of bijwerkingen moeten onmiddellijk leiden tot een herbeoordeling van de techniek en aanpassingen door een professional.
  • Integratie met andere therapieën: Combineer BFR-training met andere revalidatiemodaliteiten zoals Extracorporale Shock Wave Therapy (ESWT), Dry Needling (DN), fascia therapie (IASTM), of Actieve Release Techniek (ART) voor de beste resultaten. Vergeet niet om niet alleen de geblesseerde site aan te pakken, maar ook te zoeken naar weefsel- en gewrichtsbewegingsafwijkingen (ook wel densificatie van het weefsel genoemd) boven en onder het gerichte weefsel.

Conclusie

BFR training vertegenwoordigt een veelbelovende vooruitgang in de revalidatie van peesblessures en de verbetering van peesgezondheid. Door spier- en krachtontwikkeling mogelijk te maken bij lagere intensiteiten, kan BFR-training helpen bij het beheren van de delicate balans tussen inspanning en herstel bij peesrevalidatie. Met een juiste implementatie en supervisie kan BFR een waardevol instrument zijn in de strijd tegen peesgerelateerde problemen, en een veilige en effectieve weg bieden naar een sneller herstel en sterkere, veerkrachtigere peesstructuren.

Voor iedereen die overweegt BFR-training te volgen, met name voor peesletsels, is het cruciaal om deze methode doordacht te benaderen en onder begeleiding van professionals te volgen die het programma kunnen aanpassen aan individuele behoeften en gedurende het hele proces veiligheid kunnen waarborgen. Naarmate het onderzoek blijft evolueren, zal de reikwijdte en effectiviteit van BFR-training duidelijker worden, met nieuwe mogelijkheden voor effectieve behandelopties in fysiotherapie.

Over de Auteur:

Ed Le Cara, RN, DC, PhD, MBA, ATC, CSCS is eigenaar en fulltime klinicus bij Body Lounge Park Cities in Dallas, TX, en directeur van onderwijs voor SmartTools. Dr. Le Cara is te bereiken op LinkedIn.

 

Referentielijst

Baar, K. (2019). Stress Relaxation and Targeted Nutrition to Treat Patellar Tendinopathy. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism ,  29 (4), 453-457. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0231

Docking, S. I., & Cook, J. (2019). How do tendons adapt? Going beyond tissue responses to understand positive adaptation and pathology development: A narrative review. J Musculoskelet Neuronal Interact 19 (3), 300–310.

Ferguson, R. A., Hunt, J. E. A., Lewis, M. P., Martin, N. R. W., Player, D. J., Stangier, C., . . . Turner, M. C. (2018). The acute angiogenic signalling response to low-load resistance exercise with blood flow restriction. Eur J Sport Sci , 1-10. https://doi.org/10.1080/17461391.2017.1422281

Gerber, C., Meyer, D. C., Schneeberger, A. G., Hoppeler, H., & von Rechenberg, B. (2004). Effect of tendon release and delayed repair on the structure of the muscles of the rotator cuff: an experimental study in sheep. J Bone Joint Surg Am ,  86-A (9), 1973-1982.

Montgomery, R., Paterson, A., Williamson, C., Florida-James, G., & Ross, M. D. (2019). Blood Flow Restriction Exercise Attenuates the Exercise-Induced Endothelial Progenitor Cell Response in Healthy, Young Men. Frontiers in Physiology, p. 10https://doi.org/10.3389/fphys.2019.00447

Tendinitis | UK Healthcare. https://www.ukhealthcare.uky.edu/orthopaedic-surgery-sports-medicine/conditions/general-orthopaedics/tendinitis

Vergara, I. B., Puig-Diví, A., Alonso, B. A., & Milà-Villarroel, R. (2023). Effects of low-load blood flow restriction training in healthy adult tendons: A systematic review and meta-analysis. Journal of Bodywork and Movement Therapies.

Yinghao, L., Jing, Y., Yongqi, W., Jianming, Z., Zeng, G., Yiting, T., & Shuoqi, L. (2021). Effects of a blood flow restriction exercise under different pressures on testosterone, growth hormone, and insulin-like growth factor levels. Journal of International Medical Research ,  49 (9), 030006052110395. https://doi.org/10.1177/03000605211039564

Yow, B. G., Tennent, D. J., Dowd, T. C., Loenneke, J. P., & Owens, J. G. (2018). Blood flow restriction training after Achilles tendon rupture. The Journal of Foot and Ankle Surgery ,  57 (3), 635-638.

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.