Dry Needling

Behandeling van myofasciale triggerpoints (MTrPs)

Dry needling is de afgelopen jaren erg populair geworden onder gezondheidsprofessionals, waaronder fysiotherapeuten, artsen, sporttrainers, revalidatieartsen, dierenartsen en neurologen. Dit komt door de hoge effectiviteit en het vermogen om pijnlijke gebieden op een meer effectieve manier te behandelen en te monitoren.  Steeds meer gekwalificeerde trainers en goed opgeleide professionals nemen actief deel aan wetenschappelijke publicaties. Dit heeft dry needling gepositioneerd als een baanbrekende techniek op het gebied van invasieve fysiotherapie.

Wat is dry needling?

Bij Dry needling worden de speciale naalden door de huid ingebracht zonder enige vorm van substantie te injecteren. Het belangrijkste doel is om een mechanische stimulus in het doelweefsel te veroorzaken om een reeks biochemische reacties te genereren die analgesie en verbetering van de functionaliteit veroorzaken. De meest voorkomende toepassing is bij myofasciaal pijnsyndroom (MPS), specifiek gericht op de behandeling van myofasciale triggerpoints (MTrPs), die de symptomen van MPS veroorzaken.

Wat is MPS (Myofasciaal Pijnsyndroom)?

Dit syndroom wordt gedefinieerd als de verzameling van tekenen en symptomen veroorzaakt door myofasciale triggerpoints (MTrPs). Dit omvat pijn (vaak uitstralend buiten het lokale gebied van de blessure), spierzwakte, beperkte mobiliteit, spiervermoeidheid, enz. De behandeling is gericht op de MTrPs en dus op de plaats waar de naalden worden ingebracht.

Wat is een MTrP (Myofasciale Triggerpoint)?

Een MTrP is een spiergebied met een kleine contractuur veroorzaakt door disfunctionele motorplaten, wat lokale of doorverwezen drukpijn in een ander gebied veroorzaakt. Dit punt bevindt zich binnen een strakke spierband en heeft enige opluchting (knobbeltje). Abnormale spontane elektromyografische activiteit en veranderingen in de biochemische omgeving kunnen worden waargenomen in deze gebieden, met een verhoogde concentratie van stoffen die perifere sensitisatie veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen allodynie en hyperalgesie in deze gebieden veroorzaken. Het triggerpoint wordt aangeduid als de oorzaak van de pijn van de patiënt wanneer aan de volgende criteria wordt voldaan: herkenning van de strakke band, knobbeltje dat pijn veroorzaakt bij druk, waardering van de gebruikelijke pijn van de patiënt.

Wat zijn de toepassingen van dry needling?

Dry needling kan gebruikt worden bij veel pathologieën, vanwege de grote effectiviteit en precisie in de behandeling van het doelgerichte gebied. Hieronder staan enkele van de pathologieën met de meeste wetenschappelijke studies:

  • Myofasciale pijn in de schouder.
  • Chronisch subacromiaal syndroom (impingement).
  • Lage rugpijn.
  • Chronische nekpijn, migraine en spanningshoofdpijn.
  • Chronische myofasciale kniepijn.
  • Pijn en disfunctie van het kaakgewricht.
  • Spasticiteit bij onvolledige tetraplegie en cerebrale parese.

Waarom Agupunt-naalden gebruiken?

Onze naalden zijn speciaal ontworpen en vervaardigd voor dry needling. Ze zijn gemaakt van AISI 304H roestvrij staal waardoor ze duurzamer en flexibeler zijn. Bovendien zijn ze afgewerkt met een specifieke slijptechniek, waardoor ze geleidend zijn en ook kunnen worden gebruikt voor elektrotherapie.

Dankzij de geavanceerde machines die worden gebruikt bij het polijsten van de naalden en de techniek die ze hebben ontwikkeld om ze te smeren, kunnen de naalden meerdere keren worden ingebracht zonder onnodige pijn of beschadiging van het weefsel. De naalden hebben ook een optimale flexibiliteit, zodat de techniek in elke richting kan worden uitgevoerd zonder dat de naald buigt of breekt. (Ter info: er worden stress tests uitgevoerd op het staal en de naalden om de optimale balans tussen flexibiliteit en robuustheid te waarborgen).

Een ander onderscheidend kenmerk is de unieke vorm van de kop die zorgt voor een grotere veiligheid en vlotte inbrenging, waardoor de behandeling minder pijnlijk en soepeler verloopt. Bovendien hebben de naalden een koploos, flexibel en extra lang handvat voor een optimale grip bij het uitvoeren van de snelle in-en-uit techniek en een veel nauwkeurigere inbrenging.

De naalden worden geleverd met een geleidingsbuis, waarin ruimte wordt gelaten om de canule op de huid te laten rusten en het handvat uitsteekt, waardoor de impuls techniek wordt vergemakkelijkt.

Bestel online uw Dry-neelding naalden

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.