Welk effect heeft het veranderen van de frequentie bij het gebruik van Shockwave?

Bij shockwavetherapie kan het veranderen van de frequentie van een shockwave-apparaat verschillende parameters van de behandeling beïnvloeden. In deze blogpost bespreken we de effecten van het veranderen van de frequentie en de verschillen tussen radiale en gefocuste shockwavetherapie.

Over het algemeen zal een hogere frequentie shockwave een oppervlakkiger effect hebben, terwijl bij een lagere frequentie shockwave dieper in het weefsel doordringt. De frequentie kan ook de intensiteit van de shockwave beïnvloeden, waarbij lagere frequenties intensere shockwaves produceren dan hogere frequenties, vooral tijdens radiale shockwave-sessies.

Radiale shockwavetherapie en focale shockwavetherapie zijn twee verschillende soorten shockwavetherapie die verschillende soorten shockwaves en frequentiebereiken gebruiken.

Radiale shockwavetherapie maakt typisch gebruik van een frequentiebereik tussen 1 en 21 Hz dat wordt afgeleverd in een radiale drukgolf.  Dit betekent dat het zich in alle richtingen vanaf de applicator verspreidt. De shockwaves worden gegenereerd door luchtdruk. Het doel van radiale shockwavetherapie is om een groter gebied van weefsel te behandelen, zoals de hele omtrek van een pees, spier of ligament.

Aan de andere kant gebruikt gefocuste shockwavetherapie een hogere energie akoestische golf, die in een meer gefocust patroon wordt afgeleverd, wat betekent dat de energie geconcentreerd is op een specifiek gebied. Gefocuste shockwaves worden typisch gegenereerd door een elektromagnetisch systeem en worden gebruikt om specifieke gebieden van weefsel, zoals een klein gebied van een pees of ligament, te behandelen.

 

Hier zijn enkele specifieke effecten van het veranderen van de frequentie bij het gebruik van shockwave-apparaten:

  • Penetratiediepte: Zoals hierboven vermeld, zullen lagere frequenties over het algemeen dieper in het weefsel doordringen, terwijl hogere frequenties een oppervlakkiger effect zullen hebben. Dit kan nuttig zijn bij het richten op verschillende soorten weefsel, zoals bot of zacht weefsel.
  • Energieverdeling: De verdeling van energie binnen het behandelingsgebied zal ook veranderen met de frequentie. Lagere frequenties hebben doorgaans een meer diffuse energieverdeling, terwijl hogere frequenties meer gefocust zullen zijn. Dit kan van invloed zijn op de algehele effectiviteit van de behandeling en de grootte van het behandelingsgebied.
  • Pijngevoel: Patiënten kunnen verschillende niveaus van pijn ervaren, afhankelijk van de gebruikte frequentie. Tijdens radiale shockwave worden hogere frequenties goed verdragen, terwijl lagere frequenties ongemakkelijk kunnen zijn.
  • Weefselreactie: Verschillende weefsels reageren anders op verschillende frequenties. Bijvoorbeeld, spierweefsel kan beter reageren op hogere frequenties (meestal> 12 Hz bij radiale apparaten), terwijl botweefsel beter kan reageren op lagere frequenties.

De keuze tussen radiale en gefocuste shockwavetherapie hangt af van de specifieke aandoening die wordt behandeld, evenals de locatie en grootte van het getroffen gebied.

 

Wens je meer info over het verschil tussen radiale en focale shockwave? Contacteer ons

Interesse in onze shockwave toestellen? Raadpleeg dan zeker ons uitgebreid gamma

 

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.