Shockwave therapie voor Plantar fasciitis

Plantaire fasciitis of fasciitis plantaris is een ontsteking van de fascie aan de onderkant van de voetzool. De fascia plantaris is de bindweefselband die onder de voetzool doorloopt en de bal van de voet met het hielbeen verbindt. Deze aandoening veroorzaakt vooral pijn in de hielstreek en daarom spreekt men dikwijls over hielpijn.

Fasciitis plantaris is een vaak voorkomend overbelastingsletsel van de voet. De symptomen: pijn onder het hielbeen (calcaneus) en/of onder de voetzool tijdens gewichtsdragende activiteiten zoals stappen en lopen.

Sporters met een sterke belasting op de fascie, zoals lopers en mensen die springsporten doen hebben een verhoogd risico. Dit is zeker het geval indien de trainingsintensiteit fel wordt opgedreven of er op onaangepaste ondergrond getraind wordt. Het al dan niet dragen van schokdempende schoenen speelt ook een belangrijke rol. Ook een trauma, zoals hard neerkomen op een platte voet, kan aanleiding geven tot fasciitis. Tevens is er een duidelijke correlatie met overgewicht. Verder wordt een slecht afrolpatroon van de voet (zowel in geval van overpronatie als oversupinatie) geassocieerd met deze aandoening. Andere voetafwijkingen zoals een platvoet of holvoet kunnen ook zorgen voor een verhoogde spanning op de fascie, alsmede een verkorte achillespees of kuitspier.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Behandeling voor plantaire fasciitis begint meestal met conservatieve maatregelen, zoals rust, ijs en vrij verkrijgbare pijnstillers. Het dragen van ondersteunende schoenen en het gebruik van steunzolen of inlegzolen kan ook helpen pijn te verlichten en de druk op de fascia plantaris te verminderen. Rekoefeningen, zoals het rollen van de voet over een tennisbal of het gebruik van een foamroller, kunnen ook nuttig zijn bij het verlichten van spanning in de fascia plantaris.

Fysiotherapie is een andere behandelingsoptie voor plantaire fasciitis. Een fysiotherapeut kan u specifieke oefeningen leren om de spieren in uw voet en kuit te strekken en te versterken, wat kan helpen pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

In gevallen waarin de pijn aanhoudt, kunnen sommige therapeuten een injectie met corticosteroïden aanbevelen om ontstekingen in de fascia plantaris te helpen verminderen. Dit wordt meestal alleen als laatste redmiddel gebruikt, omdat er een risico op bijwerkingen bestaat en de injectie mogelijk geen langdurige verlichting biedt.

Voor degenen die op zoek zijn naar een minder invasieve, zeer effectieve en veiligere behandelingsoptie, biedt shockwave-therapie een geweldig alternatief.

 

Hoe kan shockwave-therapie plantaire fasciitis behandelen?

Shockwave-therapie is een niet-invasieve behandelingsoptie voor plantaire fasciitis die gebruik maakt van hoogenergetische geluidsgolven om genezing in het getroffen gebied te stimuleren. Het is effectief gebleken bij het verminderen van pijn en het functioneel verbeteren bij mensen met fasciitis plantaris, en het is een populair alternatief voor meer invasieve procedures zoals chirurgie en heeft de voorkeur boven het gebruik van injectiemethoden.

Er zijn twee verschillende soorten schokgolftherapie die worden gebruikt om plantaire fasciitis te behandelen, focale schokgolftherapie en radiale schokgolftherapie (ook wel radiale drukgolf genoemd). Beide vormen van shockwave bieden een behandeling waarbij een apparaat wordt gebruikt om energie aan het getroffen gebied te leveren via een applicator die tegen de huid wordt geplaatst.

Beide worden doorgaans in een klinische setting toegediend en kunnen worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen, zoals rek- en krachtoefeningen.

Gefocuste en radiale schokgolven zijn beide effectief voor de behandeling van fasciitis plantaris, maar ze verschillen niet alleen wat betreft hun fysieke eigenschappen en manier van genereren, maar ook wat betreft de grootte van de standaardparameters (drukamplitude, pulsduur, impact) die worden gebruikt en de bereikte therapeutische weefselpenetratiediepten. Gefocusseerde shockwave kan de patiënt op grotere diepten en nauwkeuriger behandelen, terwijl radiaal een groter gebied op een geringere diepte behandelt.

Waarom kiezen voor shockwave therapie?

Shockwave-therapie voor plantaire fasciitis biedt verschillende potentiële voordelen, waaronder pijnverlichting zonder dat een operatie of andere invasieve procedures nodig zijn. Het is ook relatief snel en gemakkelijk toe te dienen, waarbij doorgaans slechts een paar behandelsessies nodig zijn om goede resultaten te bereiken. Naast het verminderen van pijn, is gebleken dat schokgolftherapie de mobiliteit en functie verbetert bij mensen met plantaire fasciitis, waardoor het gemakkelijker wordt om gedurende lange tijd te lopen en te staan.

Hoewel shockwavetherapie over het algemeen als veilig en effectief wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Dit kunnen huidirritatie, zwelling en pijn in het behandelde gebied zijn, maar dit zijn geen langetermijneffecten. Om het risico op bijwerkingen te minimaliseren, is het belangrijk om een ​​getrainde en ervaren zorgverlener te kiezen die schokgolftherapie voor fasciitis plantaris toedient en om alle instructies voor zorg en follow-up na de behandeling op te volgen.

Kortom, schokgolftherapie is een uitstekende niet-invasieve behandelingsoptie voor plantaire fasciitis waarvan is vastgesteld dat het effectief is bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie bij mensen met de aandoening. Hoewel er mogelijke bijwerkingen zijn, zijn deze over het algemeen klein en tijdelijk. Als u schokgolftherapie voor plantaire fasciitis overweegt, is het belangrijk om de mogelijke risico’s en voordelen te bespreken met uw therapeut.

Als u een therapeut bent die onderzoek doet naar shockwavetherapie voor eigen gebruik, is een shockwavetherapieapparaat een geweldige aanvulling voor elke praktijk die meer behandelingsopties wil toevoegen wanneer manuele therapie niet voldoende is.

Meer info? Contacteer ons via info@tendim.be of via ons contactformulier

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.