Het effect van radiofrequentie op lage rugpijn

Wetenschappelijke studie

Introductie

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht. De meeste gevallen zijn te wijten aan mechanische oorzaken die de wervelkolom en/of paravertebrale spieren aantasten. Ongeveer 70-80% van alle mensen zal lage rugpijn (lumbago) op een bepaald moment in het leven ervaren. Een goede diagnose is belangrijk, waarbij infecties, kanker, osteoporose of laesies die een operatie vereisen worden uitgesloten, vooraleer wordt begonnen met de behandeling van aspecifieke lage rugpijn. (1,2)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschrijft de aandoening als pijn van variabele duur in een bepaald anatomisch gebied die zo vaak voorkomt dat het een paradigma van reacties op externe en interne stimuli.

Discussie

Lage rugpijn wordt geassocieerd met een zeer hoge morbiditeit en is de oorzaak van een groot aantal ziekteverzuimen. Veel studies hebben procedures geëvalueerd om met dit probleem om te gaan. De resultaten verkregen in de huidige studie geven aan dat radiofrequente therapie effectief is bij de behandeling van lage rugpijn en de bewegingsbeperking die het veroorzaakt, zoals blijkt uit pijnbeoordeling met de algometer en VAS schaal, en de scores van bewegingsbeperking met de Oswestry- en Roland-Morris-schalen. Het verloop bleek gunstig voor alle bestudeerde parameters en de veroorzaakte techniek had geen nadelige effecten.

Het therapeutische effect van de radiofrequentie behandeling is duidelijk, zoals blijkt uit de onderzoeksgegevens.  De gepubliceerde literatuur bevestigt de effectiviteit van de behandeling bij musculoskeletale aandoeningen. (4,5) De verkregen resultaten tonen aan dat een radiofrequentie behandeling voor lage-rugpijn een geschikte behandeling is.

Conclusies

1. De resistieve monopolaire radiofrequentie behandeling vermindert pijngevoeligheid zoals bepaald door algometrie.
2. De resistieve monopolaire radiofrequentie behandeling vermindert visuele pijnperceptie zoals bepaald door de VAS.
3. De resistieve monopolaire radiofrequentie behandeling vermindert de bewegingsbeperking veroorzaakt door lage rugpijn als bepaald door de Oswestry en Roland-Morris schaal.
4. De resistieve monopolaire radiofrequentie behandeling is een effectief en veilig alternatief voor de behandeling van lumbale pijnaandoeningen en kan gemakkelijk worden gebruikt als aanvulling in het herstelproces van patiënten.

Klik hier om de volledige studie te raadplegen (Engelstalig)

Meer info over Indiba

 

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.