Waarom EMTT combineren met Shockwave therapie?

Wat is Extracorporele Magnetotransductie Therapie EMTT®?

EMTT ® is een nieuwe technologie die magnetische velden met hoge energie gebruikt als een niet-invasieve behandelingsoplossing die nieuwe mogelijkheden opent voor weefselregeneratie en revalidatie. EMTT® kan worden gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat. EMTT® vormt een perfecte aanvulling op extracorporele schokgolftherapie (ESWT).

Of u nu een bestaande gebruiker van schokgolftherapie bent of niet, EMTT® opent mogelijkheden voor musculoskeletale behandelingen en acute pijn die voorheen niet beschikbaar waren.

EMTT® is geen vervanging voor Shockwave, verre van dat, deze twee apparaten behandelen heel verschillende aandoeningen. Het is een uitstekend hulpmiddel om toe te voegen aan uw huidige shockwave behandeling of als een op zichzelf staande behandeling. Early adopters van de nieuwe technologie hebben het beschreven als een ‘Game Changer’ voor chronische pijn en artritis – hun patiënten zijn er dol op.

Therapeutische magnetische velden zijn niets nieuws.

We zijn omringd door magnetische velden, in feite is de aarde één groot magnetisch veld, onze huizen zijn gevuld met apparaten die magnetische velden gebruiken, zoals luidsprekers en tv’s. MRI-scans die gebruikmaken van magnetische velden worden ook beschouwd als een van de veiligste medische procedures die beschikbaar zijn. EMTT® maakt gebruik van magnetische velden die geen thermisch effect hebben en pijnloos zijn, de sterkte van het gebruikte magnetische veld is ongeveer minder dan 10% van een normale MRI-dosering.

Magnetische velden die in het verleden voor therapeutische genezing werden gebruikt, waren beperkt tot gepulseerde elektromagnetische therapie of kortweg PEMF. PEMF bestaat al 40-50 jaar, maar verschilt enorm van de nieuwe technologie van EMTT. PEMF wordt gebruikt voor het genezen van niet-genezende fracturen, de apparaten zijn omslachtig, de behandelsessies zijn erg lang en er zijn veel sessies nodig.

EMTT® heeft daarentegen een veel hogere energie-output – ca. 40% sterker dan PEMF, het heeft ook een veel hogere oscillatie en een grotere behandelingsdiepte tot 18 cm. Door de ronde vorm van het EMTT®-handstuk kan het apparaat een magnetisch veld produceren met een grotere amplitude en dus een grotere diepte en breedte van de behandeling, ideaal voor wijdverbreide pijntherapie.

Wat zijn de biologische effecten van EMTT®? Hoe interageert het met menselijk weefsel.

Via de applicator wordt energie overgedragen naar de te behandelen lichaamsdelen. Dankzij de pulsintensiteit van EMTT is het mogelijk om een ​​therapeutisch effect in de cel te bereiken door de doorlaatbaarheid van de celwand te vergroten, wat wordt belemmerd door zowel het verouderingsproces als ziekte. Een stabiel celmembraan zorgt voor doorlaatbaarheid voor vitale stoffen zoals natrium-kalium, chemische reacties van de cellen kunnen positief worden beïnvloed door EMTT® en normale celprocessen kunnen worden bereikt of hersteld.

De magnetische energie fungeert in feite als de sleutel tot de poorten van de celwand en opent ze om het lichaam te helpen zichzelf te herstellen door de cellulaire activiteit te versnellen. De afzonderlijke pulsen dringen het weefsel binnen, zodat nog diepere weefsellagen kunnen worden bereikt. Er is geen temperatuurstijging in het weefsel, dankzij de korte duur van de individuele pulsen en het geïntegreerde koelsysteem.

Lees hier meer over hoe een magnetisch veld met hoge gradiënt het celleven kan beïnvloeden: https://www.nature.com/articles/srep37407

Figure 6

EMTT® produceert een sterk ontstekingsremmend effect, significante vermindering van pro-inflammatoire cytokines (Varani et al 2008; Ongaro et al 2011).

Waarin verschilt EMTT® van Shockwave ESWT?

In vergelijking met Shockwave heeft EMTT® een ontstekingsremmende respons, die pijn en ontsteking vermindert bij acute letsels, prikkelbare opflakkeringen, neuropathische pijn, diffuse pijn, degeneratieve pathologieën zoals osteoartritis. In deze gevallen zou schokgolftherapie niet goed worden verdragen, terwijl EMTT® wordt verdragen, zelfs bij de meest pijnlijke aandoeningen. EMTT® is ideaal voor reumatische patiënten, clinici hebben de neiging om in dit geval het gebruik van shockwave te vermijden. EMTT® kan ook na een operatie worden gebruikt voor pijnverlichting en versnelde genezing, zelfs als het gaat om gewrichtsvervangingen.

 

why use emtt infographic

 

Hoe complimenteert EMTT® Shockwave ESWT?

Er zijn veel kruisingen met EMTT® en Shockwave, maar EMTT® opent nieuwe behandelmogelijkheden die gecontra-indiceerd zijn of te pijnlijk zijn om met shockwave te behandelen. EMTT® moet worden beschouwd als een extra hulpmiddel om aan uw behandelportfolio toe te voegen.

Wat artsen zeggen

“We zijn de afgelopen jaren routinematig succesvol geweest in het behandelen van klassieke indicaties met de mechanotransductie die wordt veroorzaakt door radiale en gefocuste ESWT. Dus de EMTT® (extracorporele magnetotransductietherapie), met zijn actieve magnetotransductieprincipe, zijn hoogenergetische magnetische veld (80 mT), evenals zijn zeer hoge oscillatiefrequentie en penetratiediepte, is de ideale aanvulling op ons therapieportfolio. Ik gebruik momenteel EMTT® met de MAGNETOLITH® op de lumbale wervelkolom voor pijntherapie (in combinatie met acupunctuur), voor enthesopathieën van het ellebooggewricht, calcific tendinitis van de schouder en plantaire fasciitis. De EMTT® wordt om de twee dagen uitgevoerd voor in totaal zes behandelingen. Dit behandelingsregime heeft ons het beste in staat gesteld om de pijn van de patiënt te verminderen en de medicatie van de patiënt te verminderen. De patiënten waarderen de relatief korte behandelingsduur met EMTT®. Mijn eerdere ervaringen met de MAGNETOLITH® zijn altijd positief geweest”. Dr Damian Görner, Duitsland

“In mijn kliniek en praktijk gebruik ik de MAGNETOLITH® voornamelijk voor degeneratieve gewrichts-, spier- en peesaandoeningen, maar ook voor inflammatoire vormen van musculoskeletale aandoeningen, zowel als op zichzelf staande therapie als als aanvulling op extracorporele schokgolftherapie (ESWT). De behandeling met de MAGNETOLITH® is ongelooflijk eenvoudig. Afhankelijk van het ziektebeeld kan ik de pulsintensiteit en de pulsherhalingsfrequentie afstemmen op mijn patiënten. Voor een gelokaliseerde behandeling bevestig ik de applicator boven de patiënt dankzij de instelbare arm. Als ik over een groter gebied werk beweeg ik de applicator handmatig” Prof. Dr. Ludger Gerdesmeyer, Duitsland

“Voor mij vormt MAGNETOLITH® een aanvulling op de gecombineerde schokgolftherapie. In mijn sportpraktijk zie ik duidelijke synergetische effecten op zieke pezen en botten die resulteren in versnelde weefselgenezing. Dit is van enorm belang, zeker voor de topsporters die ik verzorg”. Prof. Dr. Karsten Knobloch, Duitsland

“Mijn favoriete behandeling op dit moment is chronische bursitis. De combinatie van Storz Medical radiale schockwave met Magnetolith EMTT® zorgt voor uitstekende resultaten” Ove Indergaard, fysiotherapeut, Engeland

Klinisch bewijs

Alhoewel EMTT® een nieuwe technologie is zijn er reeds meer dan 5 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep (RCT’s). PEMF heeft nog geen gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken en de onderzoeksmethodologie is zwak.

Meer info over EMTT

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.