Pressotherapie

Voordelen van pressotherapie

Pressotherapie – Werkt het alleen bij cellulitis? Nee, in deze blogpost leggen we op een eenvoudige manier de basisconcepten achter de wereld van pressotherapie uit, wie er veel baat bij kan hebben, hoe het zelfs thuis kan worden gedaan en dat het niet alleen voor de behandeling van cellulitis is.

U zult ontdekken dat er professionele apparaten op de markt zijn die gemakkelijk te gebruiken en zeer betaalbaar zijn. Ze kunnen u helpen bij veneuze insufficiëntie en lymfatische problemen door dergelijke problemen te voorkomen en te voorkomen dat ze erger worden. Veel mensen denken dat pressotherapie alleen geschikt is voor de behandeling van huidimperfecties zoals cellulitis. Pressotherapie is een therapeutische techniek die al vele jaren bestaat. Het is niet alleen effectief voor de behandeling van huidonvolkomenheden. Tegenwoordig beschouwen artsen het als uiterst belangrijk bij de behandeling en het onderhoud van bepaalde aandoeningen die het veneuze en lymfatische systeem aantasten.

De belangrijkste voordelen, die we later in meer detail zullen zien, zijn de vermindering van de stagnatie van de veneuze en lymfatische stroom in het behandelde lichaamsdeel. Dit vermindert bijvoorbeeld de zwelling door oedeem. Andere belangrijke voordelen zijn de vaatverwijdende en antitrombotische werking.

Daarom gaan we in dit bericht niet bespreken hoe je cellulitis of sinaasappelhuid kunt bestrijden. In plaats daarvan zullen we proberen te zien hoe pressotherapie mensen kan helpen met veneuze en lymfatische problemen. Deze aandoeningen veroorzaken pijn en moeilijkheden bij het lopen of verplaatsen, esthetische problemen (bijv. oedeem).

Wat is pressotherapie?

Het is een therapeutische methode die in de geneeskunde wordt gebruikt om compressie uit te oefenen op de onderste en bovenste ledematen, vergelijkbaar met de bewegingen van een massage. Dit wordt gedaan met behulp van een apparaat dat intermitterend en sequentieel manchetten opblaast die rond het behandelde lichaamsdelen wordt gewikkeld.

Dit gebeurt allemaal volgens specifieke regels die verband houden met de studie van de pathofysiologie van het lichaam en de belangrijkste wetten van de fysica.

Doel van de therapie

Het is bedoeld om de problemen van gezwollen en pijnlijke benen, oedeem, spataderen, zweren, enz. veroorzaakt door problemen van veneuze insufficiëntie te verlichten. Het wordt ook gebruikt bij aandoeningen die het lymfestelsel aantasten, lymfostase genaamd, waarvan een van de meest bekende lymfoedeem is.

Deze aandoening veroorzaakt bijvoorbeeld de ophoping van vocht en eiwitten in de interstitiële ruimten van weefsels, wat leidt tot zwelling en vervorming van de benen die een onaantrekkelijk gezwollen uiterlijk krijgen, wat groot ongemak voor de patiënt veroorzaakt.

Het doel van pressotherapie is om het vochttransport in het lichaam te bevorderen, de veneuze circulatie te normaliseren, lymfatische stasis te verwijderen en daarmee verwante aandoeningen te voorkomen.

In de praktijk vervangt of ondersteunt pressotherapie de natuurlijke beweging van stromen die gepaard gaan met veneuze of lymfatische problemen, of beide tegelijkertijd. Aangezien de bovengenoemde stromen door de lymfevaten en de aderen gaan en een pad volgen van de periferie van de ledemaat naar het hart, is de juiste operatiecyclus daarom die van DISTAL-PROXIMAAL, dat is van de periferie van het lichaam naar het midden van het lichaam. Dat is de reden waarom, van alle pressotherapiemethoden, een van de meest geschikte de sequentiële is, die de eenheidskamers opblaast en laat leeglopen van de periferie van het aangedane ledemaat tot aan de kern ervan. Deze actie simuleert een bloedsomloopmassage en maakt het mogelijk om stilstaande vloeistoffen in de ledematen te legen.

Wat doet pressotherapie?

Het maakt gebruik van speciale manchetten die pneumo-compressiekamers bevatten die opblazen en een gecontroleerde compressie genereren op de betreffende lichaamsdelen (ledematen en buik). De verschillende parameters worden ingesteld en geactiveerd door het elektronisch-mechanisch-pneumatische apparaat dat de luchtstroom op de juiste druk levert en de verschillende kamers met tussenpozen en sequentieel opblaast en laat leeglopen.

 

Op de foto hierboven ziet u een voorbeeld van onze Air Relax met zijn manchetten.

Belangrijkste therapeutische indicaties

 • Lymfoedeem
 • hematoom
 • Armdrainage na mastectomie
 • Herstel van spiertonus bij geïmmobiliseerde of gehandicapte patiënten (in plaats van massage)
 • Behandeling van hematoom na een operatie
 • Verlamming van ledematen
 • Postflebitisch syndroom
 • Veneuze insufficiëntie
 • Posttrombotisch syndroom
 • Veneuze stasis
 • Anti-cellulitis behandeling in de beginfase
 • Zware benen
 • Passieve compressie bij veneuze ziekten
 • Postoperatieve profylaxe bij operaties met veneuze trombose
 • Wijdverbreid chronisch veneus oedeem
 • lipoedeem
 • DVT-preventie
 • Bedlegerige patiënten

Contra-indicaties

 • Acute veneuze ontsteking
 • DVT – Diepe veneuze trombose
 • Kwaadaardige neoplasma’s
 • Erysipelas
 • Acute huidontsteking
 • Slagader occlusies

Therapeutische voordelen

Zonder al te diep in te gaan op de wetenschap erachter, is het belangrijk om te onthouden dat correct gebruik van pressotherapie met professionele medische hulpmiddelen tot verschillende voordelen leidt. Deze zijn door de jaren heen wetenschappelijk bewezen. Enkele van de belangrijkste zijn:

Op biochemisch niveau geven endotheelcellen stoffen af die de antitrombotische, verwijdende vaatverwijdende en pro-fibrinolytische werking in het behandelde gebied bevorderen.

 • De beweging van vloeistoffen verhoogt de snelheid van de bloedstroom (veneus en lymfatisch) waardoor stagnatie en retentieprocessen worden verminderd.
 • Verhoogde interstitiële druk vermindert de lymfatische belasting, de lymfestroom neemt zichtbaar toe en vermindert het oedeem.

Correcte druk

Dit is nog steeds een veelbesproken onderwerp, maar in het algemeen is het, naast het moeten opvolgen van het advies van onze arts, een goede gewoonte om de werkdruk in te stellen tussen een kwart en de helft van het maximale vermogen. Dit om schade aan het lymfestelsel, aders of haarvaten te voorkomen.

Duur van behandelingen

Behandelingen variëren van 30 minuten tot meestal niet meer dan twee uur. Het totale aantal sessies kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type en de ernst van de aandoening. Om u een voorbeeld te geven, in bepaalde gevallen van lymfoedeem duurt het minimaal 5 uur tot meer dan 15 uur per behandelingskuur. De dagelijkse frequentie van de sessies is echter cruciaal voor het bereiken van effectieve drainage en moet ook worden ondersteund door andere medische hulpmiddelen zoals het gebruik van elastische compressiekousen en bandages.

Voordelen van pressotherapie thuis:

 • Consistentie in therapie:  We hebben eerder gezien dat het, naast het gebruik van andere hulpmiddelen, essentieel is om deze therapie dagelijks uit te voeren. Als je thuis bent, is het natuurlijk veel gemakkelijker om je hieraan te houden.
 • Moeite met lopen: Hier hoeft u alleen maar te denken aan het soort aandoeningen dat wordt genoemd, de leeftijd van de patiënten en de moeilijkheid om zich te verplaatsen, vooral voor lange reizen. “Thuis” bestaat dit probleem niet meer of wordt het drastisch verminderd.
 • Altijd beschikbaar: Niet iedereen woont in het centrum van een dorp of stad en niet iedereen heeft een gespecialiseerd centrum op slechts enkele kilometers van huis. Een therapie kunnen ondergaan zonder te hoeven reizen is een enorm pluspunt.
 • Algemeen welzijn: een ander groot voordeel van het bezit van een pressotherapie-apparaat voor thuis is dat het kan worden gebruikt om onze algemene gezondheid aanzienlijk te verbeteren. Dit wordt bereikt door het voorkomen of verlichten van een reeks fysieke ongemakken. Ben je een kantoormedewerker en zit je de hele dag aan je bureau? Ben jij een winkelbediende die van ‘s ochtends tot ‘s avonds op de been is? Heb je overgewicht en sport je niet of loop je zelfs heel weinig? Een of een aantal sessies zal u helpen de juiste afvoer van uw lichaamsvloeistoffen te herstellen door de volledige bloedsomloop te reactiveren. Je elimineert alle kwalen zoals vermoeide en gezwollen benen, pijn door een slechte bloedsomloop, enz. De technologie heeft grote vooruitgang geboekt en gelukkig heeft dit de toegang tot therapie die ooit beschikbaar was voor enkelen, nu beschikbaar gemaakt voor velen. Zowel qua betaalbaarheid als gebruiksgemak.

Pressotherapie thuis

Met welke parameters rekening houden bij de keuze van een pressotherapie toestel:

 1. Apparaatbetrouwbaarheid: Het is noodzakelijk om betrouwbare en veilige medische hulpmiddelen te gebruiken. Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze heeft gemaakt, dient u te controleren of de CE-markering aanwezig is. Bovendien is het beter om de fabrikant te kennen en er zeker van te zijn dat de pre- en aftersalesondersteuning betrouwbaar en van een hoog niveau is.
 2. Gebruiksgemak: apparaten voor thuistherapie doen bijna alles automatisch. Het enige wat de patiënt hoeft te doen is de behandeltijd en het gewenste drukniveau in te stellen, die, zoals hierboven vermeld, ruim onder de maximaal toegestane waarde moet zijn. Nadat de parameters zijn ingesteld, doet het apparaat de rest.
 3. Betaalbaarheid: Een goed apparaat dat aan alle vereisten voldoet, begint vanaf iets meer dan 600 €

 

Meer info

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.