Voordelen van de INDIBA®-technologie bij mannelijke bekkenbodemrevalidatie

Een grote verscheidenheid aan pathologieën komt voor bij mannelijke bekkenrevalidatie op urine-, anorectaal- en seksueel niveau: urine-incontinentie, anale incontinentie, chronische pijn, erectiestoornissen (ED), enz. Het kan voor een fysiotherapeut waardevol zijn om radiofrequentie (RF) bij 448 kHz te gebruiken als adjuvans voor conventionele revalidatie. De toegang tot de mannelijke bekkenbodem is relatief moeilijk is en gebeurt voornamelijk via rectale aanraking of via de centrale fibreuze kern. Het effect van Indiba® vindt plaats tussen de resistieve elektrode en de neutrale elektrode (retourplaat) en resulteert in actie op diepe structuren zonder de noodzaak van dit soort invasieve manipulaties. Bovendien bevat het bekkenmembraan van mannen dwarsgestreepte spieren die de actieve urine- en anale continentie controleren (Kegel-oefeningen) en is het een ondersteuningsstructuur, geleverd door aponeurosen, fascia’s en ligamenten.  De RF bij 448 kHz is zeer effectief gebleken voor al deze structuren, met ontstekingsremmende, pijnstillende en regenererende effecten.

Behandelen van erectiestoornissen
De oorzaken van erectiestoornissen kunnen psychologisch, hormonaal, drugsgerelateerd, vasculair, neurologisch of structureel zijn. Wanneer erectiefysiologie wordt overwogen, kan een radiofrequente behandeling met 448kHz de revalidatie aanvullen door de bloedtoevoer te vergroten en door de kwaliteit van het bindweefsel en dus de tunica albuginea te reguleren, waardoor een bevredigende erectie wordt gegarandeerd door een antifibrotische werking op het bindweefsel in de aanwezigheid van verklevingen, b.v. de ziekte van Peyronie, en door de celwerking van neurologisch weefsel te reguleren. Een RF behandling is ook waardevol voor het behoud van de elasticiteit van de penis die afneemt met de leeftijd, waarbij sclerose vaker voorkomt bij afwezigheid van vrijwillige of geïnduceerde erecties, b.v. na een prostaatoperatie.

Behandeling urine-incontinentie
Bekkenbodemspiertraining wordt voorgesteld als eerstelijnsbehandeling. Het is belangrijk om (onder andere) het ademhalingssysteem te beheersen, met name het middenrif dat de buikholte vitaliseert en stabiliseert. Door de gehele lumbale-buik-bekkenholte te beschouwen, wordt de harmonisatie gemakkelijker als gevolg van doorgaande stromen, en van spier-, pees- en ligamentstructuren. In dit geval wordt Indiba® gebruikt om de snelheid van het diafragma-ontspanningswerk te verhogen.
Met betrekking tot het overactieve blaassyndroom is de aanpak moeilijker vanwege de oorsprong die soms onbekend is van UI of die moeilijk te diagnosticeren is. De RF bij 448 kHz in combinatie met gebruikelijke behandelingen biedt patiënten echter vaak een verbeterde kwaliteit van leven door neurologische informatie te reguleren, door zich te richten op de innervaties en structuren die betrokken zijn bij dit soort pathologie.

Behandeling van fecale incontinentie

Als onderdeel van de behandeling van fecale incontinentie (aandrang, passief of obstructief), zal het drainerende effect van RF bij aambeien, versneld herstel van fistels en kloven, evenals visceraal werk dat de doorgang bij chronische constipatie vergemakkelijkt, kan een verbetering snel worden opgemerkt . Vooral als de fecale incontinentie verband houdt met een slechte anale sluitspierfunctie.
RF therapie zal bijdragen aan weefselherstel, normalisatie van de vascularisatie en de proprioceptie voor deze zone ondersteunen die soms moeilijk te visualiseren en te voelen is en dus moeilijk te controleren is.

Frédérique Fitoussi-Soussen
Bekkenbodem fysiotherapeut (Perreux-sur-Marne, Frankrijk)

 

Wilt u INDIBA Activ proberen in uw praktijk?
Contacteer ons

Welkom bij Tendim

Medische en paramedische producten voor kinesitherapeuten, sport- en fitnessclubs, ziekenhuizen en RVT’s.

Bienvenue chez Tendim

Matériel médical et paramédical pour physiothérapeutes, clubs sportifs et clubs de fitness, hôpitaux et maisons de retraites.